søndag 16. oktober 2011

Jay-Z

Jeg har denne uken jobbet med denne skole-oppgaven og har derfor ikke skrevet noen anmeldelse denne uken.
Shawn Corey Carter (født 4.
desember 1969 i New York City) er en amerikansk rapper, komponist, produsent og forretningsmann. Han er en av de mest kjente og populære innen rap og hip-hop. Sammen med noen venner grunnla Jay-Z plateselskapet Roc-A-Fella. De ga i 1996 ut det som regnes som et av tidenes beste rap-debuttalbum, Reasonable Doubt. Også andre av hans album har solgt flere millioner. To av hans albumer, Reasonable Doubt og The Blueprint, ligger på "the 500 greatest albums of all time". Jay-Z er kjent for sin mesterlige "flow", passende bruk av pauser for å gi struktur til vers, bruken av "linking" for å legge til rim i vers, hans fantastiske evne til å huske sanger og at han skriver tekster i hodet.

Familieforhold, oppvekst og vold

Jay-Z vokste opp i Brooklyn i New York med sine 3 søsken, hans mor og hans far, men faren forlot han da han var liten. Jay-Z skjøt sin bror i skulderen i 1982 (omtrent 13 år) da han stjal hans smykker. Jay-Z brukte å rappe i nabolaget og var der kjent som Jazzy, som til slutt har utviklet seg til artistnavnet Jay-Z.

Ekteskap og stor suksess
4. April 2008 giftet Jay-Z seg med den amerikanske R & B superstjernen Beyoncè Knowles som er gravid og venter sitt første barn og Jay-Z sitt andre. Disse
to har laget en rekke hitter sammen. Disse er: 03 Bonnie and Clyde, Crazy In Love, Thats How You Like It, Dèjà Vu og Upgrade U. Den 11. September 2009 var Jay-Z rangert blant de 10 mest suksessfulle artister på 2000-tallet av Billboard, femte øverste mannlige soloartist og fjerde rapper.

Samarbeid med Kanye WestJay-Z og Kanye West er gode venner som har sammarbeidet mye i deres karrierer og har laget mange sanger sammen. Disse er blant annet: Hate, Never Let Me Down, Run This Town, Monster og So Appalled. 8. august 2011 ga Jay-Z og Kanye West ut sitt første album sammen, Watch the Throne som den første uken solgte 436 000 eksemplarer. I Oktober hadde
det solgt 954 000 eksemplarer i USA. Albumet består av sanger der både Otis Redding, Beyoncè, Mr Hudson og Frank Ocean er med. Sangene er også produsert av dyktige produsenter som Kanye West, RZA, Mike Dean, Swizz Beatz og mange flere. Albumets mest kjente sanger er: H*A*M, Otis, Lift Off, Niggas in Paris og Why I Love You.

Forretningsmann


I den grad suksess kan måles i penger er Jay-Z den mest suksessrike hip-hop artist. Han er også en god forretningsmann som har tjent store summer på å eie eller å være deleier av selskap. Han har etablert seg som en gründer og har grunnlagt klesmerket Rocawear sammen med Damon Dash. Rocawear er et klesmerke for menn, kvinner og barn. I 2007 solgte Jay-Z rettighetene til klesmerket Rocawear for 204 millioner dollar.

December 4th


I sangen December 4th snakker moren til Jay-Z om han da han var liten. Hun forteller i sangen at Jay-Z var den siste av hennes fire barn og at han brukte å vekke sine søsken med å være på kjøkkenet og slå på bordet mens han rappet om natten. Derfor kjøpte moren en "Boom Box" til han i fødselsgave. Søsknene sa til henne at de ble gale av den, men det var moren sin måte å holde sønnen nær og bort fra trøbbel og bråk.

Fade to Black
Fade to Black er en dokumentarfilm om karrieren til Jay-Z og en konsert på Madison Square Garden. Det var ment at Jay-Z skulle trekke seg tilbake fra musikken etter denne konserten men allerede to år senere gjorde han comeback. Konserten bestod av Jay-Z sine største hits. På filmen kan man se Jay-Z sine opphold med andre personer, rappere eller artister mellom sangene.

Helge M. Albrigtsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar